Spoor-I Moduleproject

Inleiding Projecten Projecten Inleiding

Met enkele spoor-I liefhebbers hebben we het idee opgevat om de verschillende initiatieven in spoor I die in BelgiŽ bestaan, bijeen te brengen. Door de grootte van de schaal, 1/32, is het slechts enkele gegeven om in de privť-sfeer een baan te realiseren waarop naar hartelust met treinen kan gereden en gerangeerd worden. Vele bestaande spoor-I banen zijn dan ook relatief beperkt in mogelijkheden (niet noodzakelijk in omvang).

Daar ikzelf in 2010 het plan heb opgevat om een project(je) in spoor I te realiseren, leek het me interessant om eens te kijken wat al bestond aan spoor-I geweld in BelgiŽ, en ik wilde dan ook bekijken of het niet interessant zou zijn mijn project zo uit te werken zodat ik bij gelegenheid mijn baan eens aan de baan van iemand anders (persoon of club) zou kunnen koppelen. En zo kwam ik bij de Leuvense ModelTreinClub terecht (www.lmtc.be) waar men blijkbaar op een zelfde idee broedde. En zo ging de bal aan het rollen.

In bv. Duitsland bestaan al langer initiatieven om spoor-I liefhebbers bij elkaar te brengen. Zo is er elk jaar een spoor-I treffen in Sinsheim en in Heilbronn. In Duitsland geeft men reeds normen uitgewerkt waaraan modules moeten voldoen, om alles technisch vlot aan elkaar te kunnen koppelen. En waarom zouden wij in BelgiŽ het wiel opnieuw gaan uitvinden? Een club uit Mannheim (www.ig1.de) maakt het ons nog makkelijker, want zij maken op verzoek deze Duitse normkoppen.

Ondertussen bestaat er reeds een technisch document met de voorgestelde normen voor de modules, gebaseerd op het Duitse verhaal.

In 2011 is het de bedoeling om op basis van deze normen een railovaal te bouwen, dat als basis kan dienen van een grote modulebaan in de toekomst. Deze baan kan ook, eventueel al met uitbreidingen, gebruikt worden om het moduleproject bekend te maken en spoor-I liefhebbers aan te trekken en te betrekken.

Dit moduleproject heeft immers als bedoeling om spoor-I liefhebbers en hun individuele projecten zowel letterlijk als figuurlijk met elkaar in contact te brengen.

Voor meer vragen kan je altijd terecht op info at spooreen dot be of kan je meelezen en discutteren op het forum van het tijdschrift ModelspoorMagazine op dit topic:

http://www.modelspoormagazine.be/newforum/topic.asp?TOPIC_ID=10873